Lomnické suchary

TRADIČNÍ LOMNICKÉ SUCHARY

u nás zakoupíte jako regionální specialitu

 

Tuto výbornou cukrářskou pochoutku začalo vyrábět v Lomnici nad Popelkou (v té době ještě Lomnice u Jičína) v roce 1810 na 20 malých výrobců(!!) a ve velkém společnost Jína. Věhlas sucharů se během trvání prosperity společnosti dostal až za hranice Čech, firma později zásobovala nejen celé Rakousko-Uhersko, ale i další země Evropy a dokonce se vyvážely i do Ameriky, kde o ně byl velký zájem. Zajímavé je i to, že oba bratři Jínové – Antonín a Josef – spolu moc nemluvili a vyráběli si každý ve své továrně na Žižkově a v Popelkách
Na světové výstavě v Paříži v roce 1927 dokonce získaly suchary první cenu „Grand Prix“.
V roce 1948 byla firma znárodněna a výroba sucharů pokračovala v podniku Lomnický průmysl sucharů, ta už dnes ale neexistuje.
V posledních letech se však objevila řada menších výrobců, kteří vyráběli Lomnické suchary podle starých originálních receptur (mluví se až o 40 receptech!) a v roce 2005 bylo založeno Sdružení výrobců Lomnických sucharů.
Dnes drží prapor originální výroby již druhou generací pan Kodejška s výrobnou v Rovensku pod Troskami. Což je trochu paradox, ale bohužel dostupné výrobní prostory v Lomnici nebyly k dispozici. I když… pan Kodejška jedná s městem o možnosti návratu výroby, tak držme palce.
Výroba lomnických sucharů je náročná na ruční práci a automatizovat ji v podstatě nelze. Suchary se pečou dvakrát a před druhým pečením se obalí v moučkovém cukru, tím se od obyčejných sucharů na první pohled liší.
Suchary se dnes vyrábějí v sedmi provedeních – 4 varianty dietních + cukrované oříškové, arašídové a mandlové a opět se pokoušejí expandovat do Evropy

Původ Lomnických sucharů

Dle ústního podání však začal v Lomnici péci suchary již před rokem 1800 Antonín Kynčl, pekař na náměstí v domě č. 6., kde je dnes obchod vpravo vedle radnice. Rodina Kynčlova, která je vedena v Lomnici již od roku 1687 se živila pekařstvím a výrobou sucharů, byla zámožná a proto Antonín Kynčl byl i purkmistrem a v pozemkové knize byl označen slovem „pan“.

Ochranná známka Evropské unie

V roce 2007 vzkázala Evropská unie cukrářům, že za pravé Lomnické suchary lze považovat pouze ty, které se vyrábějí v Lomnici nad Popelkou a nejbližším okolí.
Suchary získaly takzvané chráněné zeměpisné označení PGI (protected geographical indication), které spolu s další známkou – tradiční zaručenou specialitou TSG (traditional speciality guaranteed) – zajišťují,
že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti a pro zákazníky jsou zárukou jedinečnosti.